Scenski fotograf

FotografijaScenski fotograf
scenski fotograf

Šta je scenski fotograf?

Scenski fotograf je fotograf koji je odgovoran za snimanje fotografija tokom snimanja filma. Na neki način, on stvara vizuelne beleške i te slike pomažu da se kasnije reprodukuje duh filma. Njegov rad se kasnije najčešće koristi za promociju filma, međutim te fotografije se mogu koristiti u samom filmu. Takođe imaju svrhu u novinarstvu, umetnosti i kreiranju dokumentacija. Scenski fotografi moraju biti diskretni tokom procesa snimanja. Da bi to uradili, moraju znati korake i tehnike. Moraju da izgrade odnose poverenja sa akterima u filmu, da budu veoma pažljivi i da znaju kako da ono što se dešava u sceni adaptiraju u film. Pored toga, obavezni su da koriste profesionalne kamere visoke rezolucije.

Scenski fotograf mora biti vešt umetnik sa uvežbanim okom za snimanje trenutka i kadriranje atraktivnog snimka. Obavezna je edukacija o tehnikama fotografije i korišćenju pribora za fotoaparat. Kursevi filmske i televizijske produkcije takođe pomažu u razumevanju proizvodnog procesa. Najvažnije je iskustvo u različitim uslovima snimanja i okruženjima.

Upotreba fotografija

Slike visoke rezolucije se koriste za postere za bioskopska izdanja, ilustracije DVD kutija, fotografije sa zvaničnih veb stranica, bilborde, reklame za autobuske stanice, displeje na prodajnim mestima, ključne umetničke setove slika objavljenih u štampi i medijima, i druge štampane i onlajn publikacije.

Pored toga, scenski fotografi su odgovorni za stvaranje materijala koji se koriste u filmu kao što su forenzičke fotografije, vozačke dozvole, pasoši i lične karte, porodične fotografije i bilo koje druge slike koje su potrebne za snimanje filma.

Poslodavac poseduje slike, a fotograf nema pravo glasa kako će se one koristiti. Nije mu dozvoljeno da prodaje ili redistribuira fotografije, osim za potrebe sastavljanja portfolia.

Obaveze scenskog fotografa

Fotograf blisko sarađuje sa režiserom i snimateljem kako bi osigurao da se svaki snimak može fotografisati bez ometanja snimanja i često zavisi od saradnje sa snimateljima kako bi mu se omogućio prostor za rad. Poželjno je snimanje fotografija tokom snimanja filma, ali kada je to potrebno (i uz odobrenje režisera), fotograf može organizovati da glumci poziraju na sceni. Najčešće fotografi na snimanju moraju da snimaju sa bilo kojim osvetljenjem (prirodnim ili veštačkim) koje odredi direktor fotografije i retko će fotografu biti priušten luksuz da postavi sopstveno osvetljenje. Upotreba prigušivača kamere, zvanih blimps, takođe je neophodna da bi se sprečilo da buka iz kamere ometa snimanje zvuka. Nakon svakog dana snimanja—ili na osnovu dogovorenog rasporeda—fotograf jedinice dostavlja kontakt listove (stranice sa malim sličicama svakog snimljenog snimka) publicisti i poslodavcu na pregled.

Poznati scenski fotografi

Aidan Monaghan – Aidan je postdiplomac međunarodno renomirane Glazgov Mekintoš škole umetnosti, priznate kao jedna od vodećih evropskih visokoškolskih institucija u oblasti vizuelnih kreativnih disciplina. Takođe je HSE sertifikovani ronilac i podvodni fotograf. Poznat po svom radu na filmovima Marsovac (2015), Izgubljen grad Z (2015), Severnjak (2020), Tamnice i zmajevi (2021) i Duhovi ostrva (2021).

Aimee Spinks – Ejmi Spinks je nagrađivana fotografkinja sa sedištem u Velikoj Britaniji. Ima posebnu ljubav i talenat za snimanje akcionih sekvenci i obučena je od strane međunarodno poznatog kaskadera, Liang Janga u Vushu Kungfuu. Trenira zajedno sa profesionalnim cirkuskim umetnicima i izvođačima kako bi usavršila svoj zanat i zadržala oštrinu kada je u pitanju hvatanje brzih radnji na snimanju.

Stephen Vaughan – Stiven Von radi za najveće reditelje Holivuda još od 1978. Zaslužan je za fotografisanje preko 60 veoma poznatih filmova . Neki od njih su Istrebljivač, Kišni čovek, Pirati sa Kariba, Mračni vitez, Gospodinn i gospođa Smit, Nemoguća misija, Čovek u plamenu…

Jasin Boland – Jasin Boland je scenski fotograf koji radi na velikim akcionim franšizama kao što su Matriks, Bond i Bourne. Njegove fotografijes u objavljivane u novinama, časopisima, na bilbordima i filmskim posterima širom sveta. Petar Pan, Akvamen, Mulan, Tor, Everest su samo mali deo filmova na kojima je radio.

Daniel C. McFadden – Daniel C. McFadden poznati scenski fotograf je takođe i producent i izvršni direktor, poznat po filmovima Prvi čovek na Mesecu (2018), Osnivač (2016) i Očima Tami Fej (2021).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *