Fotografisanje vinograda i vinarije

FotografijaFotografisanje vinograda i vinarije
fotografisanje vinarije

Majstorstvo fotografije u vinogradu i vinariji

Nije preterano reći da je fotografisanje vinarija i vinograda jedan od najsloženijih poslova profesionalaca, ako želite da sve bude maksimalno kvalitetno. Priprema mora da bude detaljna, a pošto se radi o snimanju na terenu, najbolje je posetiti vlasnika vinarije pre dolaska sa opremom, kako biste se detaljno dogovorili o svemu.
Uz par podsećanja biće vam jasno da je napred navedeno tačno.
Fotografsko snimanje vinograda i vinarije podrazumeva fotografisanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od svrhe i namene, verovatno će biti i dodatnih zahteva za studijsko fotografisanje boca sa vinom, ali o tome drugom prilikom. Zadržimo se na vinogradu i vinariji.

Upoznavanje vinarije, njenih proizvoda, ponude i vrednosti

O vinariji koju fotografišete morate prikupiti dovoljno informacija unapred. Koliko dugo postoji, kako teče proces poroizvodnje vina, šta je još pored vina u ponudi, šta je to što bi vlasnik želeo posebno da naglasi i šta vinariju, objektivno, izdvaja od drugih. Ukoliko je to organska vinarija, na primer, u dobijanju i odležavanju vina koriste se specifične metode koje treba naglasiti. Fotografijama je potrebno potvrditi i ojačati poverenje potencijalnih kupaca. Izborom interesantnih detalja može se na kreativan način edukovati javnost o pažnji koja se vinima poklanja.

Kompletan prateći materijal kojim ćete obogatiti svoje snimke trebalo bi da bude u duhu osnovnih vrednosti vinarije. I vlasnik će sigurno imati dosta ideja, a i potrebnih rekvizita za aranžiranje.
Savremene vinarije najčešće su mesta degustacija vina, ali poseduju i komercijalne sadržaje. Restorani u ambijentu vinograda i vinarije nisu retkost, kao ni njihova ponuda za specijalne lične, porodične i korporativne jubileje i prilike. Fotografisanje događaja u vinariji zahteva saglasnost vlasnika i gostiju, a od vas traži posebnu pripremu za oslikavanje atmosfere tako da bude u skladu sa stilom i vrednostima vinarije.

Sve tajne vina

Asocijacije na vino su brojne, pa se pripremite da neke od njih koristite na fotografijama. Svojom kreativnošću i fotografskim umećem možete vinariju prikazati kao magično i tajanstveno mesto, ili kao mesto radosti i ljubavi, mesto porodičnih izleta, odmora od poslovnih obaveza… Akcenat ćete staviti na ono što je vlasniku najvažnije, ali planirajte i da mu predložite i obrazložite svoje mišljenje o svemu što bi, umetničkom fotografijom, dodalo vrednost njegovom poslu i posedu.

Sve boje vina

fotografisanje pića vino
fotografisanje pića flaša crveno vino
Razmišljajte unapred o obradi fotografija, posebno kada je vino u pitanju. Savet je da za vina za koja se u krupnom planu vidi njihova boja imate boce, odnosno uzorke vina kod sebe, i prema tome radite korekciju boja. Nemojte se oslanjati na pamćenje. Boja je za vino veoma važna. Ako se nalazi u providnoj čaši, na primer, donesite vino iz vinarije i sipajte ga još jednom u čašu u studiju.

Fotografisanje vinograda

Vinograd tokom godine prolazi kroz više potpuno različitih faza, od orezivanja vinove loze, do berbe grožđa. Objasnite vlasniku da mora da vam pomogne u planiranju i ostavi dovoljno vremena da napravite vrhunske snimke.
Imajte u vidu da laici mogu da naprave greške. Listovi različitih boja mogu da ukazuju na bolest vinove loze. Ono što bi na fotografiji mogao da bude vatromet crvenih, žutih i zelenih nijansi možda nije poželjno. Neka vam vlasnik unapred objasni kako izgleda zdrava loza i zreo plod i učestvuje aktivno, bar jednim delom, u snimanju vinograda.
Najbolje fotografije napravićete u mekoj svetlosti ranog prepodneva ili kasnog popodneva. Iskoristite, ako možete, i dramatične boje izlaska i zalaska sunca, kao i neobične svetlosne uslove i izgled neba. Nemojte izbegavati oblačno vreme – i tada mogu da nastanu lepi snimci.
Otklonite ili izbacite iz kadra sve što bi moglo da ometa utisak kvaliteta i bogatstva roda, a sami unesite dodatne detalje kao što su kapi vode na listovima u fokusu, na primer. Iako su vinogradi inspirativni sa svojim uređenim zasadima, budite dodatno originalni. Možete, recimo, da kleknete i fotografišete nebo kroz prostor između listova ili grozdova.
Planirajte, obavezno, fotografisanje ljudi u vinogradu, na otvorenom, bilo da su to siluete, portreti, deca u pokretu, berači na jutarnjem suncu…

Od opreme će vam biti potrebno…

Od opreme će vam biti potrebno… najbolje što imate. Bez šale, računajte na uobičajeno – stativ, blic, rezervne baterije i memorijske kartice. Dobar širokougani objektiv je neophodan za vinograd i zgradu vinarije. Teleobjektiv je idealan za fokusiranje na detalje i teksturu grožđa, vinove loze, buradi, flaša i etiketa, ruku radnika i vinara… A možda se pruži prilika i za snimak ptice ili divlje životinje karakteristične za podneblje. Makro objektiv je takođe neophodan za detalje, ali i umetničke i apstrakne snimke koji će dopuniti vašu ponudu. Kvalitetan zum objektiv može da zameni, naravno, jedan deo prethodne, uglavnom skupe, opreme, a ostatak će dopuniti vaša mašta, volja, inspiracija… Možda i vino pomogne…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *